Youtube SEO Nasıl Yapılır? Strateji Nasıl Oluşturulur?

Temelde SEO arama motorlarında yapılan arama sorguların istediğimiz sayfalar ile buluşturmayı amaçlar. Aslında aynı şey Youtube SEO’da da geçerlidir.

Youtube SEO stratejisi geliştirirken de temel amaç aramalara uygun içerik üretmek ya da üreteceğimiz içeriğin bulunurluğunu arttırmak üzerine kurulur.

Youtube SEO Stratejisi Kurabilmek

Youtube’da hedef kitlemizin neleri aradığını belirlerken konuyu bir adım öteye taşıyıp neden aradığını da anlamamız gereklidir.

Aynı SEO’da olduğu gibi Youtube SEO’da arama yapan kişinin neden aradığını anlayabilirsek, arayışının hangi aşamada olduğunu da anlayabiliriz.

Huniyi aşağıya doğru daraltalım;

Farkındalık: En Trend Ayakkabı Modelleri>
Düşünme & Karşılaştırma: Nike Air Jordan Retro & Nike Dunk Retro >
Değerlendirme: Nike Air Jordan Ürün İncelemesi
Satın Alma Sonrası: Nike Air Jordan Nasıl Kombinlenir?

Youtube’da video içerik üretirken sadece genel ya da çok yapılan aramalara odaklanırken aynı zamanda müşteri yolculuğunu da değerlendirmek ve içerik önceliklendirmemizi buna göre yapmamız gerekir.

Ürün inceleme ve karşılaştırma videolarını insanlar genelde bağımsız kaynaklardan değerlendirmeyi tercih eder. Örneğin, Nike’ın Adidas ve Nike’ı kıyaslaması hem komik olur hem gerçekçi olmaz 🙂 Bu gibi aramalar için buna benzer içerik üreticileri ile beraber çalışmak oldukça etkili olacaktır. Bu ortaklıklar hem anahtar kelime SERP değerlerini olumlu yönde etkilerken hem de içeriğinizin çok daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlar.

İnsanlar ürünü aldıktan sonra ne yapacağını bilmiyorsa (Ayakkabı çok güzel ama kombinleyemiyorum) aynı şekilde piyasaya çıkan yeni bir hizmet ya da ürünün detaylarına / özelliklerine ilişkin aramalar farkediyorsak bu video içeriklerinin sahiplenmemiz gerekmektedir.

Youtube Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Youtube SEO stratejimizi oturttuktan sonraki en önemli konu doğru anahtar kelime araştırması yapmaktır.

Youtube Anahtar Kelime araştırması, ürün ya da hizmetlerinizle ilgili insanların nasıl arama yaptığını tespit etmeniz için gereklidir.

Amaç
1- Youtube’da yapılan aramalarda listelenmek.
2- Youtube videolarının da listelendiği Google’da sıralama almak.

Anahtar Kelime Bulma Aşamaları Nelerdir?

1- Youtube arama önerilerine, ilgili popüler video etiketlerine, arama sonuçlarında listelenen videoların organik aramalarını da içeren bir anahtar kelime havuzu oluşturun.

2- Anahtar kelime havuzu oluşturduktan sonra bu kelimeleri önceliklendirebilmek için Ahrefs Keyword Explorer kullanın.

3- Anahtar kelimeleri gruplayın ve aranma amaçlarını birbiriyle eşleştirin.

Anahtar kelime bulmak için hangi araçları kullanabilirsiniz?

Youtube SEO Ölçümlemesi & Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Yukarıda değindiğimiz konularda aksiyon almak kadar bu aksiyonu ölçümlemek optimizasyonun devamı için oldukça önemlidir.

Video yayına girdikten sonra, sonuçların sıralanması kadar videonun görüntülenmesi ve iç yönlendirmeler temel KPI’ları oluşturur.

Google siteleri sıralarken sitenin içeriğini okuyabilir ve bunu diğer kriterlerle beraber bir ölçüt olarak kullanabilir. Fakat Video’nun içeriğinin yorumlanması daha zor olduğu için Youtube nispeten biraz daha farklı çalışır.

1- Sıralama Ölçümü & Optimizasyonu

Sıralama performansını ölçümlerken, ölçümlemenin hedeflediğiniz anahtar kelimeler üzerinden yapılması doğru ölçümleme için çok önemlidir. Bu konuda TubeBuddy’nin tracking programını kullanabilirsiniz:

Search Rank Tracking by Tube Buddy.

2- Görüntülenme Ölçümü & Optimizasyonu

Bakılacak 2. metrik görüntülenme olmalıdır. Videonuz yeterince listelenirken etkileşim aşaması öncesinde görüntülenmesi de hem etkileşim almanız için hem de sıralamalarda daha yukarıya çıkmanız için kritiktir. Bunu yaparken bir kaç noktayı optimize edebilirsiniz:

  • Video Başlığı
  • Küçük Resim Seçimi
  • Video Açıklaması
  • Video Etiketleri

3- Etkileşim Ölçümü

Görüntülenme sayılarımızı optimize ettikten sonra en kritik konu, ürün ya da hizmetin etkileşim sayfası ya da anasayfasına ne kadar trafik gönderdiğiniz olmalıdır. Tabii ki bu ölçümlemeyi de Google Analytics’den takip edip diğer KPI’larınız ile beraber yorumlayabilirsiniz.