Mücteba Gündüz  | SEO Başarı Hikayesi |  %331 Organik Click Artışı 

Semantik SEO ve Topic Cluster Stratejisi 

  • Introduction

Bill Gates’in Ocak 1996’da, Microsoft web sitesinde “Content is King” başlıklı makalesini yayınlamasının üzerinden epey zaman ve teknoloji geçti. Hatta o kadar zaman geçti ki bu contentlerin yapay zeka tarafından üretilebildiği bir noktaya geldik. Bu da haliyle konuyu content’in ne olduğu, önemi vs gibi sorulardan biraz uzaklaştırıp contentin nasıl üretilmesi gerektiğine dair sorulara bile getirdi.

Ancak content’in kullanıcının faydasını gütmesi gerektiği fikri asla değişmedi. Tıpkı Bill Gates’in ilgili makelede söylediği gibi; 

Eğer insanlardan bir ekranı okumak için bilgisayarı açmaya katlanmaları bekleniyorsa, onların istedikleri zaman keşfedebilecekleri derin ve son derece güncel bilgilerle ödüllendirilmeleri gerekir.” 

D-option olarak biz de tüm SEO çalışmalarımızı aynı amaçla yürütmemiz gerektiğini biliyoruz.  Bu nedenle Semantik SEO ve Topic Cluster Stratejisi ile yürüttüğümüz çalışmalarımızdan elde ettiğimiz güzel sonuçlardan birini; son bir yıldır beraber çalıştığımız https://www.muctebagunduz.com/ web sitesinin büyümeye devam eden SEO başarısını sizlerin “faydasına” sunuyoruz. 

  • Gelişim Alanları ve Zorluklar

Mücteba Gündüz SEO Case çalışmasının en büyük zorluklarından biri olarak ilk sıraya sağlık sektörünün kendine içkin rekabetçi yapısını koymamız gerekir. Mide ameliyatı, obezite cerrahisi ve beslenme  alanlarında hizmet veren Mücteba Gündüz’ün görünürlük kazanmak istediği anahtar kelimelerde sağlık alanındaki çeşitli uzmanlıklardan, hastanelerden ve bazı blog sitelerinden oluşan rakiplere karşı avantaj kazanması gerekiyordu. Burada amacımız elbette organik trafik artışıyla conversion oranını yükseltmekti.

Bu rekabete çok müsait sektöre bir de Google E-E-A-T kriterlerini eklediğimizde keyifli ancak bol stratejili bir yolculuk geçirdiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ancak bu başarı hikayesinin en önemli noktası nedir diye sorarsanız, cevap oldukça net: Kullanıcı Yararı!  Yani Google’ın da ifade ettiği üzere “Kullanıcı odaklı, faydalı ve güvenilir içerikler”

SEO 101:  Google Arama’da başarılı olmak istiyorsanız asıl amacı arama motoru sıralamalarını yükseltmek olan arama motoru odaklı içerikler yerine kullanıcı odaklı içerikler üretmeye öncelik vermelisiniz. 

Bu da yeni bir soruya yol açabilir tabi, “Bu bir web sitesini kullanıcının yararına olacak ve güvenilir bir sürü içerikle doldurmamız anlamına mı geliyor?” Elbette hayır.

Bu çalışmanın neden bir başarı hikayesi olduğunun diğer cevabı ise bu nedenle: Alaka Düzeyi 

  • Yol Haritası

Kriterler oldukça anlaşılır olmasına rağmen bir başarı hikayesinin ortaya çıkması için stratejik bir sisteme ihtiyacınız var. Peki bizim stratejimiz neydi?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi  önceliğimiz kullanıcı yararı ve alaka düzeyi idi. Bunlar da haliyle Semantik  SEO stratejimizin temelinde vardı. 

Dünyanın en iyi içeriklerine, en iyi UX’ine sahip dahi olsanız Google sayfalarınızı tarayamadığı, anlamlandıramadığı sürece sıralama ve performans almanız da zorlaşıyor, hatta imkansızlaşıyor çünkü teknik SEO hangi sektörde olursanız olun çok önemli.

Bu yüzden;

  1. Elbette öncelikle web sitesinin taranmasında sorun çıkarabilecek konuları çözdük. 
  1. Hem kullanıcının hem de Google’ın site içi gezinmesini kolaylaştırmak adına click dept’i de düşünerek güçlü bir navigasyon yapısı oluşturduk. Burada elbette breadcrumb yapılandırılmış verisiyle Google’ın sitemizi anlamlandırmasına yardımcı olmaya çalıştık.
  1. Ayrıca çok güçlü bir internal link kurgusuyla içerik stratejmizin temeli olan Semantik SEO’yu besledik.
  1. Bunların yanında on-page SEO çalışmalarıyla tüm sayfalarımızda doğru anahtar kelimelerin hedeflendiği meta tag ve headers düzenlemelerini yaptık. 
  1. Kullanıcı deneyimini güçlendirmek adına içeriklerimizde table of content yapısı kullandık ve öneri içeriklerle kullanıcıyı diğer içeriklerimize yönlendirdik.
  1. Kullanıcının keyifli bir deneyim yaşaması için site hızını en optimize halinde tutmaya çalıştık.
  1. Yine Semantik SEO stratejimizi geliştirmek adına FAQ yapılandırılmış verisiyle içeriklerimizi güçlendirdik.
  1. Sayfalarımızın mobile friendly ve elbette responsive olması da bizim için önemliydi.

Bunların yanında bu başarının en büyük payı elbette Semantik SEO yaklaşımıyla web sitesinde yayınladığımız içeriklerde Topic Cluster stratejisini yürütmemizdi. Bu strateji neticesine her ay 20 adet içerik yayınladık.

Burada bizim için önemli olan şey hedef kitlemizi ve hizmetlerimizi ilgilendiren konularda kullanıcının yararına olan içerikler üretmekti. Safra kesesi ameliyatı olmak isteyen bir hastaysanız bu ameliyatla alakalı öncesi/sonrası tüm süreçleri öğrenmek istersiniz. Ayrıca doktorunuz size lifli gıdalarla beslenmelisiniz dediğinde lifli gıdaların ne olduğunu da öğrenmek istersiniz. 

Bizim yaptığımız da tam olarak bu merakın izini sürdüğümüz bir stratejiyi sürdürmekti. Topic cluster stratejimizden dolayı sitemize girdiğinizde  örneğin Sindirim Sistemi Hastalıkları ile ilgili bir içerikten her bir hastalığın bulunduğu farklı yazılara rahatlıkla ulaşabilirsiniz.  Bu durum kullanıcıyı deneyimini beslerken bir yandan da Google’ın sitemizi anlamlandırmasında ve alaka düzeyini değerlendirmesinde oldukça önemli bir rol oynuyor.

E-E-A-T kriterleri noktasında da oldukça önemli bir diğer konu da içeriklerimizin bir uzman tarafından kaleme alınmasıydı.

Dolayısıyla doğru anahtar kelimelerle, kullanıcının faydasını amaçlayan, kullanıcı niyetini iyi okuduğumuz bir Semantik content stratejisi; düzenli rakip analizleriyle takip ettiğimiz pazar farkındalığı; Google’ın işini çok kolaylaştırdığımız yeterli bir teknik stabilite bize aşağıdaki sonuçları getirdi.

  • Sonuçlar

Son 6 Ay vs Önceki 6 Ay : 

Total Organik Trafiğimiz bir önceki 6 aya kıyasla %331 oranında arttı. 

Son 3 Ay YoY:

Son 3 aylık total organik trafiğimiz geçen yıl aynı döneme kıyasla % 1220 oranında arttı.

Anahtar Kelime Görünürlüğümüz:

Son 1 Yıl:

Son 6 Ay:

Top 3 Keyword Sayımız:

Top 10 Keyword Sayımız:

Serp Features Keyword Sayımız:

Total Keyword Sayımız: